Ongi etorriak Mikelen Txokora

Ongi etorriak izan zaitezte Mikelen txokora.
Hemen aurkituko dituzue ZIENTZIEN arloan salseatzeko hainbat kontu.

DBHko Matematika eta Natura ariketez gain Batxilergoko Biologia, Mundu Garaikiderako Zientziak eta Lur eta Ingurunearen Zientzien ariketa, bideo eta abarrak ere aurkituko dituzue.

Saturday, October 23, 2021

Batxi 2: lipidoen inguruko ikerketak.



Lipidoen gaiarekin ari garenez hona hemen haien inguruko hainbat galdera. Saia zaitezte interneten erantzunak bilatzen.

1. Atuna komertzializatzeko aukeratako bat latatan sartzea da. Hiru eratako atun latak ikusten dira supermerkatuetan; naturalean kontserbatuak, oliba oliotan eta eskabetxean. Zeintzuk dira kontserbazio mota bakoitzaren ezaugarriak eta helburuak?

2. Beti entzun izan dugu ikusmen ona edukitzeko azenarioak jatea onuragarria dela. Zein erlazio dago ba ikusmenaren eta azenarioen artean?

3. Garrazkien taldeko fruituek usain berezia dute. Elikagai gisa barnealdea erabiltzen den arren, usainaren erantzule nagusia azalean dago. Zein da konposatu organiko hori eta zergatik da usaintsua? Zein beste erabilpen eman ahal dizkiogu eta zergatik?

4. Erleek abaraskak egiten dituzte. Nola egiten dituzte? Zein sustantzia erabiltzen dute? Zergatik da sustantzia ideala?

5. Euskal kostaldean bada hegazti arrantzale bat eguzkia hartzen hegoak zabal zabalik dituela egoten dena. Zein da hegazti hori eta zergatik dauka jokaera bitxi hori?

No comments: